Hillary Clinton en Donald Trump hebben dinsdag hun opmars naar de kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap voortgezet. In vijf staten in het noordoosten van de Verenigde Staten werden voorverkiezingen gehouden. De concurrenten kwamen er nauwelijks aan te pas.
Trump kreeg volgens exitpolls de meeste Republikeinse kiezers achter zich in alle vijf de staten: Connecticut, Maryland, Pennsylvania, Rhode Island en Delaware.
Bij de Democraten won Clinton volgens de voorspellingen van tv-zenders in Pennsylvania, Maryland, Delaware en Connecticut. Clinton heeft nog één tegenstrever: zelfverklaard socialist Bernie Sanders. Hij sleepte volgens Amerikaanse media alleen de winst binnen in het kleine Rhode Island.
Bij de Republikeinen zijn buiten Trump nog twee kandidaten in de race: Ted Cruz en John Kasich. Dat ze allebei nog meedoen, speelt Trump in de kaart, aangezien de stemmen van Republikeinse kiezers die de rijke zakenman niet zien zitten over twee mannen worden verdeeld.
Trump riep zichzelf na zijn duidelijke winst in het noordoosten uit tot de gedoodverfde kandidaat. Hij riep Cruz en Kasich op de handdoek in de ring te gooien. “Wat mij betreft is dit gebeuren voorbij”, zei hij.
'Clinton speelt vrouwenkaart'
Trump had ook iets te zeggen over Hillary Clinton. Hij denkt dat zijn Democratische rivaal alleen zo ver is gekomen in de verkiezingsstrijd omdat ze een vrouw is. "De enige kaart die ze heeft is de vrouwenkaart. Als Hillary Clinton een man was, dan denk ik dat ze nog geen 5 procent van de stemmen zou krijgen", aldus de zakenman die president wil worden.
"En het mooie is dat vrouwen haar niet mogen'', besloot Trump. Nu hij steeds verder uitloopt op zijn Republikeinse concurrenten richt hij zijn pijlen meer op Clinton.
Volgens Trump zou Clinton "een verschrikkelijke president zijn''. "Ze heeft niet de kracht of het uithoudingsvermogen om met China om te gaan, of met andere dingen. Ze zou vreselijk zijn op economisch gebied. Ze weet niets over banen, los van banen voor zichzelf.''
Op de opmerking over vrouwen barstte direct veel kritiek los. Clinton zelf reageerde kalm: "Als vechten voor gezondheidszorg voor vrouwen en betaald ouderschapsverlof en gelijke lonen 'de vrouwenkaart spelen' is, dan speel ik mee.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl